Home » cakes » Zen art cake

Zen art cake

I needed the other day some art of therapy, some inspiration and I haven’t make a cake for ages. Opening my facebook first thing I saw was the cake a friend made for her son’s birthday and it was the enlightening moment in my head what I want to create at this moment. A zen art cake! I took really fast some advices from Shazlin about the white cover because I needed white base to drow at and I began the work. I sent the mother a picture on every step of my progress and it was beautiful feelig to share it through the internet – something  normally impossible. I used 5 different kind of natural colours for the composition. Today an other boy is celebrating his birthday and I’m publishing this. Let them both have wonderfull lifes! And I won’t stop admire such coincidences in life, sinchronicities …
Next idea: a Klimt inspired cake! To be continued …
DSC_0274 (35)DSC_0241 (33)DSC_0269 (35)
DSC_0245 (35) DSC_0247 (35) DSC_0251 (35) DSC_0257 (34) DSC_0260 (33) DSC_0266 (33)DSC_0236 (32)

Advertisements

3 thoughts on “Zen art cake

  1. Торта дзен арт
    Онзи ден се нуждаех от някаква терапия, някакво вдъхновение и не бях правила торти от цяла вечност. Отваряйки своя фейсбуук профил, първото нещо, което видях беше тортата, която моя приятелка бе направила за рожденния ден на сина си и това беше моментът на просветление в моето съзнание какво искам да сътворя точно в този момент. Торта в стил дзен арт! Много бързичко взех съвети от Шазлин за бялото покритие, тъй като се нуждаех от бяла основа, върху която да рисувам и започнах работа. Изпращах на майката снимки на всяка стъпка от моя прогрес и това бе едно прекрасно чувство да споделям през интернет – нещо стандартно невъзможно. Използвах 5 различни вида цвят от естествени материали за композицията си. Днес друго момче празнува своя рожден ден, а аз публикувам това. Нека и двамата имат прекрасни животи! А аз няма да престана да се възхищавам на такива житейски случайности, синхроничности …
    Следваща идея: торта, вдъхновена от Климт! Очаквайте продължение …

  2. And here is the recipe, because some people got inquisitive 😉
    In a matter of fact I invent everything in cooking, I don’t observe quantities – I just begin and create something from the products I have in my kitchen. So here is the composition: base – crumbed soaked for one night almonds, I sqeese with my hands stoneless dates and added this time some qinoa popcorn for a bit more mass and to “kill” a bit the sweetness and added some liquefyed coco-nut oil to keep everything together as it cools down. Than I stuffed the mix at the bottom of the cake tin, smeared a very thin layer from my home made blueberry jam. The white “thing” contains grinded almonds, the whitest honey I had (it was cherry blossom honey), liquefyed coco-nut oil again aaaand some stevia seweetened linden tea to help with the homogenizing the mixture in the blender. The chocolate twirls contain: almond paste (100% almonds), cocoa-butter, carob powder (you are free to use coca powder as well) and maple syrup. And the color powders are the same I used here: https://photographedbyelizabeth.wordpress.com/2015/10/26/a-very-special-anniversary-cake/
    dark green – spirulina, light green – wheat grass, yellow – curcuma, orange – curcuma and beet, dark red – beet, red – raspberry

    I colored the gaps using a painting brush No 1 which I moistened in water – exactly like working with water colors. I’m getting wrapped up in the idea I should color thext time something harder like the chocolate itself or the coco-nut oil or the cocoa oil so I could achieve the polish that wanished as the colors dryed … But there is also rush working required because they harden quickly.

  3. А, ето ви и рецептата, тъй като някои хора бяха любознателни 😉
    Всъщност аз си измислям всичко в готварството, не съблюдавам количества – просто започвам и сътворявам нещо от продуктите, с които разполагам в кухнята си. Така че, ето съставът: основа – начукани, накиснати за еда нощ бадемови ядки, намачквам обезкостени фурми с ръце и тук добавих известно количество пуканки от киноа за повече обем и за да “убия” мъничко сладостта и добавих малко втечнено кокосово масло, за да държи всичко това заедно когато се охлади. После натъпках сместта на дъното на форма за торта, намазах много тънък слой от домашното ми боровинково сладко. Бялото “нещо” съдържа млени бадеми, най-белия мед, с който разполагах (бе от черешови цветчета), втечнено кокосово масло отново ииии малко чай от липа, подсладен със стевия за да спомогне хомогенизирането на сместта в блендера. Шоколадовите завъртулки съдържат: бадемов тахан (100% бадеми), какаово масло, рожкови на прах (но вие се чувствайте свободни да използвате какао на прах) и кленов сироп. А боите на прах са същите, които използвах тук: https://photographedbyelizabeth.wordpress.com/2015/10/26/a-very-special-anniversary-cake/
    тъмно зелено – спирулина, светло зелено – пшеничени стръкове на прах, жълто – куркума, оранжево – куркума и червено цвекло, тъмно червено – червено цвекло, червено – малинов прах.

    Оцветих празните пространства с помощта на четка за рисуване No 1, която топях във вода – точно както се работи с водни бои. Заигравам се с идеята да оцветя нещо по-твърдо като самия шоколад или кокосовото масло или какаовото, така че да мога да постигна гланцът, който изчезна, когато цветовете изсъхнаха … Но тук се изисква бърза работа, тъй като те се втвърдяват бързо.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s